Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj u poseti Beohemiji


Tokom trodnevne posete Srbiji koja je započela 30. avgusta, predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti je posetio Beohemiju, kompaniju iz oblasti proizvodnje sredstava za kućnu hemiju i detergente, u  koju je EBRD investirala.

Sa dvadesetogodišnjom prisutnošću na srpskom trzistu, Beohemija se specijalizovala u proizvodnji praškastih deterdženata, proizvoda za ličnu negu i domaćinstvo, i sa brendovima je poznata u osam zemalja u jugoistočnoj Evropi.
U okviru posete koja se održala 1. Septembra, Predsednik Čakrabarti  se sreo sa vrhom menadžmenta i zaposlenima u kompaniji i upoznao sa rezultatima finansiranja od strane EBRD-a.

Pre godinu dana EBRD je zajedno sa četiri lokalne banke, i to Unicredit bankom, Societe Generale bankom, Erste bankom i Eurobank EFG, Beohemiji obezbedila sindicirani kredit od 68 miliona evra.
Ovo ulaganje je podržalo veliki investicioni program koji je uključio modernizaciju proizvodnih postrojenja Beohemije, kao i instalaciju nove opreme i proširenje skladišnog prostora. Program je povećao obim proizvodnje, podržao lansiranje novih proizvodnih linija, unapredio sistem upravljanja troškovima i doveo do ušteda usled efikasnijeg korišćenja energije.
 “EBRD je ponosna sto je podržala vodeću privatnu kompaniju u Srbiji. Zadovoljni smo što je uz pomoć EBRD-a Beohemija uspešno implementirala investicioni program koji je doveo do boljih komercijalnih rezultata i poboljšanja u očuvanju životne sredine, kao i ušteda usled efikasnog korišćenja energije. Beohemija daje primer kako se može biti finansijski uspešan i odgovoran prema životnoj sredini i radujemo se učešću u daljem rastu i razvoju kompanije u godinama koje dolaze” rekao je predsednik EBRD-a, Ser Suma Čakrabarti.

“Poverenje prestižne finansijske institucije kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj, i cetiri komercijalne banke nam je značajno pomoglo u naporima da proširimo proizvodnju, skladištenje i izvozne kapacitete kao i automatizujemo proizvodnju. U prvoj polovini 2012. postigli smo ukupni rast prihoda od 40% i rast prihoda od izvoza od 33%. Nova mašinerija je povećala produktivnost i smanjila specifičnu potrošnju energije za preko 60%. Naš sledeći korak je povećanje izvoza i ulazak na nova tržišta u istočnoj Evropi, Grčkoj i Rusiji”, rekao je Željko Žunić, generalni direktor Beohemije.