11.05.2011.
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE Beograd – Zrenjanin,
Predstavnici najveće svetske hemijske kompanije BASF u poseti fabrici Beohemija INHEM

Beohemija, domaći proizvođač praškaste i kućne hemije i kozmetike, nastavlja sa intezivnim ulaganjem u razvoj sopstvene proizvodnje u 2011. godini. Tim povodom, fabriku Beohemije u Zrenjaninu posetio je Joakim Mejer, direktor poslovne jedinice BASF-a za Centralnu Evropu.

U prisustvu Dr. Herberta Fiša, direktora platforme BASF-a Istok, Haralda Kubea, direktora BASF Srbija i Lazara Jevtića, višeg predstavnika prodaje BASF Srbija, g. Meyer je obišao proizvodne kapacitete fabrike i sa g. Slavenkom Sekulićem, izvršnim direktorom, i g. Draganom Rakićem, zamenikom izvršnog direktora, razgovarao o značaju i potencijalu saradnje BASF-a i Beohemije.

„Saradnja sa BASF-om, primer je kako domaće znanje i stručnost, najsavremenija tehnologija proizvodnje i vrhunske sirovine mogu doprineti razvoju visokokvalitetnih domaćih proizvoda robnih marki Duel, Spin, Scalla i Pompa. Beohemija će tokom 2011. godine uložiti preko 7 miliona evra u proizvodnju i razvoj novih proizvoda, kao i povećanje tržišnog učešća u Srbiji i na izvoznim tržištima u svim proizvodnim kategorijama.“, izjavio je Slavenko Sekulić, izvršni direktor Beohemije Inhem d.o.o.

Sa BASF-om Beohemija sarađuje od 2006. godine na osnovu poslovno-tehničkog ugovora, u okviru koga kompanija BASF isporučuje Beohemiji sirovine za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, i učestvuje u razvoju proizvoda.

BASF sa preko 95.000 zaposlenih širom sveta, proizvodnim asortimanom od preko 8.000 artikala i klijentima u 170 zemalja je najveće hemijska kompanija na svetu sa sedištem u Nemačkoj. Proizvodni program obuhvata hemikalije, plastiku, proizvode za oplemenjivanje, sredstva za zaštitu bilja, fine hemikalije, naftu i gas. BASF je preko svog predstavništva u Beogradu prisutna u Srbiji više od 20 godina i proizvodni program plasira na tržišta Srbije, Makedonije i Republike Srpske.

Direktor BASF-a za centralnu Evropu, dr Joakim Mejer, prilikom posete je istakao:
„ Kompanija iz Zrenjanina zadovoljava sve međunarodne standarde proizvodnje i može se meriti sa evropskim liderima u ovoj oblasti. Nastavićemo saradnju sa zrenjaninskom fabrikom i u smislu razvoja novih proizvoda.

Samo u 2010. godini Beohemija je uložila 10 miliona evra u razvoj kompanije, ostvarila rast prihoda od prodaje za preko 25% na domaćem tržištu i porast izvoza za 60%. Tendencija rasta prihoda od prodaje se nastavlja i u 2011. godini, i prema izveštaju za prvi kvartal Beohemija je ostvarila rast prihoda od prodaje na domaćem tržištu za 30% i beleži porast izvoza za 22%. Inače, Beohemija svoje proizvode izvozi na sedam tržišta - u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju i Bugarsku.