Beograd, 28. jul 2011. godine
Potpisan ugovor između Evropske banke za obnovu i razvoj i Beohemije:

EBRD i četiri srpske banke ulažu u razvoj Beohemije!

Potpisivanjem ugovora vrednog 68 miliona evra između Evropske banke za obnovu i razvoj, Eurobank EFG, Erste Bank, Societe Generale Srbija, UniCredit Bank i Beohemije, danas je u Zrenjaninu obeležen početak nove razvojne etape jednog od najuspešnijih domaćih proizvođača kućne hemije, kompanije Beohemija. Ugovor su potpisali gđa Hildegard Gacek, direktorka kancelarije EBRD-a u Srbiji, g. Željko Žunić, generalni direktor Beohemije, g.Branislav Radovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora UniCredit Bank, g. Zdravko Krunić, član Izvršnog odbora Societe Generale Srbija, g. Bojan Vračević , director Direkcije  za poslove sa pravnim licima Erste Bank i g. Vuk Zečević, član borda Izvršnog odbora Eurobank EFG.

“Ponosni smo što je dinamičan razvoj Beohemije rezultirao poverenjem prestižne finansijske institucije kakva je Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i četiri uspešne srpske banke koje danas postaju partneri Beohemije u ostvarenju naših ambicioznih dugoročnih planova. Ovo je nova stepenica u našem razvoju, koji je samo u prvoj polovini 2011. rezultirao porastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu za preko 40%, i porastom od skoro 20% na izvoznim tržištima u odnosu na 2010. Iza Beohemije je dvadeset uspešnih godina, koliko poslujemo na domaćem i regionalnim tržištima. Naš sledeći korak podrazumeva modernizaciju proizvodnih kapaciteta, operaciono i tehnološko restrukturiranje kompanije u cilju poboljšanja produktivnosti, energetske efikasnosti i zaštite životne okoline”, izjavio je g. Željko Žunić, generalni direktor Beohemije.

U ukupnoj vrednosti razvojnog kredita, EBRD učestvuje sa 20 miliona, dok konzorcijum banaka Eurobank EFG , Erste Bank, Societe Generale Srbija i UniCredit Bank učestvuju sa 48 miliona evra.

„EBRD ima zadovoljstvo da podrži Beohemiju, uspešnu kompaniju u privatnom sektoru, a što će omogućiti ovom vodećem srpskom proizvođaču sredstava za održavanje domaćinstva da se dalje razvija u Srbiji i u regionu. Projekat će biti demonstracija uspešnog restruktuiranja vodeće kompanije u hemijskom sektoru u Srbiji. Nove proizvodne linije koristiće najnoviju tehnologiju dobro poznatih proizvođača, efikasnu u optimizaciji troškova i zahtevaće značajne uštede energije. Stoga će Beohemija postati primer drugima na tržištu kako biti finansijski uspešan, energetski efikasan i odgovoran prema životnoj sredini“ izjavila je gđa Hildegard Gacek, direktorka kancelarije EBRD-a u Srbiji.  

Beohemija će sredstva dobijena ovim kreditom uložiti u dalji razvoj poslovanja i finansijsko restrukturiranje. To uključuje i optimizaciju finansijskih tokova, implementaciju IFRS računovodstvenih standarda, primenu visokih standarda za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu koji važe i u Evropskoj uniji. Primenom Akcionog plana za brigu o životnoj sredini, Beohemija će biti jedna od retkih domaćih kompanija iz sektora hemijske industrije koja će investirati u uvođenje i primenu najboljih EU praksi i standarda iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Od otvaranja EBRD je investirala preko 2, 5 milijarde eura, pomažući ukupni ekonomski razvoj Srbije putem investicija kroz 163 projekta do sada, uključujući značajne zajmove u infrastrukturnom sektoru kroz razvoj gradske i transportne infrastrukture, kao i za razvoj malih i srednjih preduzeća i projekata održive energije. Samo u 2010 godini, EBRD je potpisala ugovore u ukupnom iznosu od 590 miliona eura kroz 24 projekta, u poređenju sa 425 miliona eura u 2009 godini. Projekti su uglavnom bili u sektoru infrastructure, energetike, bankarskom sektoru kao i privrednom sektoru. Naše prognoze za obim poslovanja u 2011. godini su u istim granicama sa naglaskom na infrastrukturni i finansijski sektor mada će naš primarni fokus biti privredni sektor i kreiranje novih radnih mesta.